Jumpersknee (Springersknie)

Symptomen

De symptomen bij een jumpers knee zijn:

Pijn aan de onderkant van de knieschijf die verergerd als men erop drukt.
Bij het aanspannen van de bovenbeenspieren (m. quadriceps) voelt men meer pijn.
Na het sporten heeft men last van pijn en stijfheid in de knie.

Oorzaken

De jumpers knee is een typische overbelastingsblessure. Overbelasting ontstaat doordat de belasting hoger is dan de belastbaarheid van de knie en de bovenbeenspieren. Hoge belasting kan zijn door te moeilijke en te zware oefeningen, te veel herhaling van bewegingen in de oefenprogramma’s en te diep doorzakken bij de (af)sprong of landing.

Bij een verminderde belastbaarheid door onvoldoende kracht en coördinatie in de bovenbeenspieren, een afwijkende stand van het been, de knie of de voet, een eventuele snelle groei in relatie tot de leeftijd en afwijkingen in de (normale) functie van de knie.

Behandeling

Wanneer de klachten langzaam ontstaan, is het in eerste instantie belangrijk om allert te zijn op de lichaamssignalen, en niet “door de pijn heen te lopen”. Verder is het van belang om zelf na te gaan of er een oorzaak kan liggen in schoeisel, training(smethodiek), trainingsfrequentie, of een wijziging daarin. Aanpassen van de trainingsbelasting, zowel in intensiteit, duur als frequentie zijn van belang, en zijn in deze fase vaak al voldoende om de blessure de baas te blijven. Wat ook van belang is, is het feit dat hoewel rust de klachten doet afnemen, dit helaas niet de oplossing voor het probleem is. Het is uiteraard van belang de belasting aan te passen aan wat kan (de belastbaarheid), maar volledige rust zal uiteindelijk alleen maar een verdere afname van de spierkracht geven, wat de knie en de kniepees op hun beurt nog gevoeliger voor nieuwe blessures zal maken.

Shockwavedrenthe kan na echodiagnostisch onderzoek de jumpersknee behandelen met ESWT Shockwave therapie waardoor de pijnklachten snel zullen verminderen. De actieve behandeling kan bestaan uit krachttraining van de beenspieren. Verder zijn er nog goede hulpmiddelen zoals een patella brace van PushMed, die er voor zorgt dat de trekkracht van de pees op de knieschijf wordt verminderd.

Tarieven

Uit onderzoek blijkt dat het optimale behandelresultaat bereikt wordt bij 4 tot 6 behandelingen.

Een losse behandeling shockwave kost €25.00. Deze kosten worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar en dient u contant te betalen.

Een shockwavetraject bestaat uit:

  • intake
  • lichamelijk onderzoek
  • echografie onderzoek
  • 4-6 behandelingen shockwave
  • eindevaluatie echografie
€175,- V.a.

Inschrijven
    Contact      Copyright Fysiotherapie in 't Veld